Междувременно, в свое интервю Симеон Дянков заяви, че търпението на България спрямо Холандия е изчерпано

Холандците гласуват за нов парламент на предсрочни избори. Дебатите по време на предизборната кампания бяха фокусирани върху кризата в еврозоната и начините за справяне с нея.

Според социологическите проучвания най-голям процент от гласовете ще получат две проевропейски партии. В последните месеци Партията на труда на Дидерик Самсом се доближи до либералите на досегашния премиер Марк Руте. Антиимигрантската Партия на свободата на Геерт Вилдерс, която иска страната да напусне Еврозоната, и България и Румъния да бъдат изключени от Европейския съюз, няма да бъде решаващ фактор в следващия парламент.

Очаква се Партията на труда и либералите да спечелят по 35 места в 150-местния парламент.

Следващото правителство ще е коалиционно и най-вероятно ще включва социалистите, за които прогнозите сочат около 25 места.

Геерт Вилдерс не е желан коалиционен партньор, след като оттегли подкрепата си за правителството през април и с това доведе до падането на кабинета.

Междувременно, в свое интервю за излизащия в Амстердам всекидневник „Де Телеграаф” министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че търпението на България спрямо Холандия е изчерпано.

Критиката му е насочена срещу съпротивата на Хага срещу пълноправното ни присъединяване към Шенген. Според Дянков "превес вземат популизмът и национализмът и това отнема справедливия ни шанс за приобщаване".