Призовават се хора с кръвни групи А и нулева

Кръв и кръвни продукти не достигат в болниците в София и цяла Западна България, алармираха здравното министерство и Националния кръвен център. Те призовават хората с кръвни групи А и нулева да станат дарители.

 

Оказва се, че наличностите от двете кръвни групи са почти изчерпани заради лечението на пациенти с тежки хематологични заболявания, както и заради поредица от тежки операции в последните седмици.

 

„Тежките катастрофи, които изискват понякога много кръв, продължават и това доведе до нашето състояние да осигуряваме само спешните случаи – родилки и дечица. Отлагането на планови операции – ортопедични и сърдечни, което не е добре и за лечебните заведения, не е добре и за самите болни, защото освен на заболяването, това се отразява и на психиката”, заяви пред камерата на Нова телевизия доц. Андрей Андреев от Националния център за трансфузионна хематология.

 

Желаещите да дарят кръв трябва да бъдат здрави и отпочинали, напомнят лекарите. Минималния срок между две кръводарявания е 60 дни. Освен това има и изисквания да не са боледували от определени заболявания.

 

Подробности може да видите в прикаченото видео.