Лидерът на РЗС твърди, че проектът „Белене” е корупционна схема

„Активистите на БСП работят като агенти на Русия срещу енергийните интереси на България”. Това заяви в „Здравей, България” Яне Янев, председател на „Ред, законност и справедливост”.

 

Повече от 20 години решенията, които са вземани в енергийната ни политика, са в посока да сме зависими от Русия, допълни той.

 

Янев е категоричен, че секретни договори и разговори в българската енергетика има и съобщи, че по този повод има едно или две дела за шпионаж. Срещу кого са и от кога, политикът отбеляза, че не може да каже, но обясни, че става дума за периода на управление на Тройната коалиция.

 

Янев предложи да се създаде парламентарна анкетна комисия, защото „Белене” е една от големите корупционни схеми на България за целия преход”.

 

Според него при няколко от проведените обществени поръчки не е спазена законовата процедура. Това е ставало предимно след т.нар. „рестарт”, тоест – от времето на Сакскобургготски. Меглена Кунева е била част от реализацията на този проект, допълни Янев.

 

Всичко около АЕЦ „Белене” беше забулено в тайнственост. Правителствата, които се сменяха, оставах верни на идеята да не информират обществото за финансовите параметри на проекта, подчерта лидерът на РЗС.

 

България можеше да удари по масата и да постави на друг принцип националните интерес”, смята Янев.