63-годишният художник получи пет години затвор за убийство на крадец

Над 2000 души в социалната мрежа "Фейсбук" поискаха помилването на иконописеца Йордан Опиц. 63-годишният художник получи пет години затвор за убийство на крадец през зимата на 2007-ма година.

 

Пет години след инцидента Опиц все още се съмнява, че именно неговият изстрел е повалил смъртоносно 25-годишния Мариян Янчев.

 

Въпреки това присъдата е факт и до дни човекът на изкуството може да влезе в затвора. Акцията в мрежата настоява за спешната намеса на президента Росен Плевнелиев.

 

От пресслужбата на държавния глава обявиха, че засега при тях няма подадена молба за помилването на Йордан Опиц.

 

Според мотивите на съда той не е имал право нито да се опитва да задържа Мариян Янчев, нито да използва огнестрелно оръжие. 

 

"В крайна сметка, макар М. да е признал, че с Я. са имали намерение да извършат кражба, обективно те не са предприели никакви действия в тази насока", гласи становището на магистратите.
 
Съмнителното поведение на двамата не е давало основание на подсъдимия да провежда граждански арест или да използва оръжие.
 
От решението става ясно още, че Янчев е прострелян, докато е бягал от входа на кооперацията. Пистолетът, който Опиц използвал, пък бил преработен от газов в боен.