Принцесата ще вземе участие и в работилница за деца

Холандската принцеса Лаурентин ван Оранйе идва в България за втори път, за да открие Европейската седмица на мобилността.

На 16-ти септември, неделя, от 11 часа, в подлеза на Софийския университет, Принцесата, която беше в България миналата година за представянето на детската си книга на екологична тематика „Мистър Фини и светът надолу с главата”, ще постави начало на инициативите от седмицата заедно с посланикa на кралство Нидерландия Карел ван Кестерен.

По време на откриването ще се проведат безплатни образователни демонстрации с колела, предоставени от организаторите, на които деца и възрастни ще могат да научат повече за безопасното придвижване с велосипед в градска среда. Ще има още и кът за четене и оцветяване, в който всеки ще може да се запознае с героите от книжката за деца на Принцесата, а за най-малките е предвидена интересна работилница с картонени кутии.

Принцеса Лаурентин ще вземе участие в детска работилница, посветена на опазването на околната среда, в галерия Credo Bonum на 15-ти септември от 15:30 часа. Входът е свободен за всички малчугани, които искат да оцветяват специално направена за уъркшопа голяма картина от книжката, да чуят за приключенията на Мистър Фини лично от Принцеса Лаурентин, както и да научaт истории за застрашени видове животни и изчезналите преди хиляди години от България диви коне, които днес се завръщат у нас.

Децата ще научат още какво е тарпан, къде живее късорогото говедо, каракачанският кон, как зубрите могат да възстановят дивата природа и други инициативи по проекта „Ново Тракийско злато“.

Принцесата ще се включи и в редица други инициативи, свързани с Европейската седмица на мобилността, като “зелена“ разходка на колело из София, както и среща с холандски компании, относно техните устойчиви практики в България.

Какво заяви Принцеса Лаурентин в специално интервю за Novanews.bg вижте ТУК.