Служителите в ОЦК – Кърджали се надяват да имат работа и да получат старите си заплати...

Нови инвестиции в Оловно-цинковия комбинат в Кърджали и работа за хората обещаха представители на обявения за купувач, както и премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката Делян Добрев. Те пристигнаха в Кърджали, за да представят инвеститора и да съобщят добрите новини пред работниците, които вече 7 месеца са без заплати.

Стана ясно, че инвеститорът вече е започнал анализ за модернизиране на цинковото производство.

„Обещавам по най-бързия възможен начин да довършим техническите експертизи, които са нужни за това, за да пригодим комбината за новите технологии, които ще бъдат включени в новите производства”, заяви Нягол Камбуров - представител на инвеститора.  

От най-голямата банка-кредитор на ОЦК обещаха, че ще осигурят нужните средства за модернизиране на производството. Премиерът пък обясни, че ролята на управляващите била да запазят производството и работните места и да гарантират, че заводът ще работи поне още 50 години.

Малкото останали работници в ОЦК обаче не побързаха да се зарадват на новините и обясниха, че ще повярват, едва след като заводът заработи.

За да получат хората неплатените от 7 месеца заплати, най-добрият вариант според синдикатите е дружеството да бъде обявено в несъстоятелност. Държавата в лицето на икономическия министър се съгласи с това.

Подробностите по темата гледайте във видеото.

Репортер: Димитър Иванов