Съдиите спориха в продължение на 7 часа за процедурните правила...

На 15-ти септември стават ясни имената на първите шест души, които ще влязат в състава на новия Висш съдебен съвет. 441 съдии се събраха в Зала 3 на НДК, за да изберат своите представители. Преди да стигнат до изслушване на кандидатите обаче, съдиите спориха в продължение на 7 часа за процедурните правила.

По време на общото събрание на съдиите Зала 3 на НДК силно заприлича на пленарната зала в Народното събрание. Магистратите успяха да напишат почти нов изборен кодекс. До късния следобед те обсъждаха с какви бюлетини ще гласуват, ще бъде ли наранен печатът, с който ще ги маркират и как точно ще гласуват. Бяха им нужни 7 часа, за да се разберат за правилата, по които ще работят и комисията, която ще брои бюлетините.

В подробното вглеждане в правилата някои от магистратите разчетоха страх от манипулации на вота.

В 16 ч. магистратите започнаха с изслушването на кандидатите за Висшия съдебен съвет. До края на деня те трябва да изберат шестима от всички 18 кандидата. Изборът им е от изключително значение, защото членовете от съдебната квота имат силата да блокират всяко едно от решенията на бъдещия съдебен съвет. Първата задача, която стои пред новия съдебен парламент, е да избере новия главен прокурор на България.

Репортер: Надя Ганчева