Никое министерско ведомство няма да бъде финансово ощетено...

Пенсионерите и учителите ще получават повече пари от догодина. Това е заложено в бюджета за 2013 г. От кога и с колко точно ще бъдат увеличени доходите им ще стане ясно до края на седмицата. Преговорите между синдикати, работодатели и правителство за доходите на българина догодина започват  в началото на октомври.  

Социалният министър Тотю Младенов гарантира, че със сигурност всички пенсии ще бъдат увеличени от 2013 г.

Още преди месеци управляващите обаче обещаха, че увеличението на пенсиите ще компенсира инфлацията за последните три години. Според данните на НСИ поскъпването на живота за този период е над 10 %, а повишението на пенсиите няма да ги надвишава.

По думите на министър Младенов според разчетите, които се правят в момента увеличението ще е между 8% и 10%.

Според Николай Ненков от КНСБ обаче, компенсацията трябва да е 10-11% и допълни, че всякакви други цифри по тези не издържат на обективната статистика.

Разминаване в желанията на управляващите има и за датата, от която пенсионерите трябва да започнат да получават новите си пенсии.

Разчетите на финансистите показват, че ако парите за старост се повишат с 10%, това ще струва на бюджета около 800 милиона. Според председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, увеличението може да стане чак от 1-ви април. Така разходите за държавата ще се намалят до 550 милиона.

Финансовият министър обаче е категоричен - по-високи пенсии ще има от началото на годината. Учителите също могат да очакват нови заплати от 1-ви януари. За тях са предвидени допълнително 60 милиона в бюджета.

„Тези пари сме ги приготвили от началото, за да няма съмнения. и вече те се разпределят, знаете, по делегирани бюджети. Всеки директор решава”, обясни министър Дянков.

В бюджетния сектор обаче не трябва да се надяват на по-добри доходи. Пари за това не се предвиждат. Увеличения могат да дойдат само след съкращения.

От КНСБ обаче искат повишение от поне 10% в бюджетния сектор на заплатите.

Минималната заплата се увеличава с 20 лева и така от 290 става 310 лева, въпреки че исканията на синдикатите бяха тя да бъде 330 лева.

Междувременно, министрите могат да са спокойни, тъй като никое ведомство няма да бъде ощетено с по-малко от миналогодишните си пари.

„Понеже сме в процес на развитие на икономиката, за разликата от другите страни, макар и с малко, ние вървим нагоре, никъде няма да има рестрикции в този бюджет, за някои ще се увеличи”, поясни финансовият министър.

 

От образователното министерство обещаха повече пари за средното образование в бюджета догодина. Според министър Сергей Игнатов, ще бъдат отпуснати между 60 и 80 милиона лева повече. Част от тях ще се използват за увеличение на учителските заплати.

Засега е ясно - повече ще има за здравеопазване, екология и наука. Точно колко - ще разберем до края на месеца.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Марина Стоименова