За това свидетелстват удостоверения от 18 и 19 в., които могат да бъдат видени в уникална изложба

Уникални екземпляри от развитието на образованието през годините събра в музей столичното 125-то училище. В него могат да се намерят автентични предмети от 18 и 19 век.


Сред находките са изключително старо сметало и удостоверения за завършен клас не само с пълни шестици, но даже и седмици.

Разходката започва от чин от училището в село Полянци, което от години стои заключено.


„Местата, в които са си държали учениците мастилниците, тук перодръжките - ето така са стояли и ако забелязвате тук учениците, на които им е било скучно са си подълбавали в чина”, разказва директорът на 125 СОУ, Венелина Николова.


Поглеждаме още по-назад в историята. И виждаме, че през 19 век учениците не са имали никаква възможност да избират вида на тетрадките си.


През 1937 г. пък не е имало нито един ученик, който да повтори класа. Освен това получили и оценки, запомнени като прецедент.
На 31 юни 1937 г. - годината на раждане на престолонаследника Симеон Втори, оценките на всички ученици тогава били повишени с една единица, дори и на тези, които са имали шестици.


В изложбата намират място добре познатите за част от зрителите черни и тъмно сини престилки, както и пионерските и чавдарски униформи.


Какво още имаше в изложбата, може да гледате във видеото.


Репортер: Мария Димитрова