15 години след построяването на жилището от ДНСК дойдоха, за да го съборят

Семейство от Хасково е на път да остане без единственото си жилище, след като е изгубило всички дела за законността на имота си. От дирекция "Национален строителен контрол" на 19-ти септември трябваше да съборят етажа, но акцията беше осуетена. От напрежението, на собственика на имота му прилоша и беше откаран с линейка.

Семейство Кьосепашеви живее в сградата от близо 15 години. Тогава те построили втори етаж над съществуващите магазини незаконно.

„97-ма година имаше заповед за събаряне, която ние оспорихме в окръжен съд. Спечелихме делото и се поуспокоихме”, обясни Йорданка Кьосепашева.

Историята продължава през 2003 г., когато семейството изготвя архитектурен проект, който е одобрен от тогавашния главен архитект на общината. Семейството отново счита, че всичко е приключило. Шест години по-късно обаче отново им искат проект.

„Хванах архитект, направихме заснемане, внесох проектите в общината. След 20 дена получавам писмо, че проектът не е по предназначение”, разясни Георги Кьосепашев.

Оказва се, че междувременно е променен планът за терена и там се предвижда да има само офиси. От община Хасково обясниха, че семейството така и не е получило разрешение за строеж. Така 15 години след построяването на жилището от ДНСК дойдоха, за да го съборят.

Секунди след пристигането на ДНСК на Георги му прилоша и беше отведен с линейка в болницата. Част от съседите на семейство Кьосепашеви също се възмутиха.

Другия месец чакаме бебе, не знам как ще ги посрещнем, всички сме притеснени”, сподели разтревожена Йорданка Кьосепашева.

 

По-късно работниците отново се върнаха да събарят, но мъжа се барикадира в жилището с пушка в ръце и отново им попречи.

 

От ДНСК обясниха, че всички дела в съда са минали и връщане назад няма.

 
Как завърши цялата история вижте в късната емисия на Новините на Нова в 23.30 ч.


Репортер: Димитър Иванов