Следващото заседание ще бъде в началото на ноември

Телефонни измамници се изправиха пред съда в Пловдив. Те прибрали от възрастни хора повече от 105 хил. лв. Пострадали са 12 души.


Според обвинението подсъдимите са действали по познатата схема - обаждали се и обяснявали, че роднина е причинил катастрофа.  Твърдяли, че има загинали и ранени и са необходими пари за адвокат. Във всички случаи измамниците си преправяли гласовете и се представяли за синове и внуци.


Една от измамените е Павлина Игнатова. „Казаха ми, че синът ми е убил човек. Катастрофирал е”, разказва потърпевшата. Жената дала на лъжците 12 400 лева.


Теменуга Панайотова също дала пари на телефонните измамници, но по-малко – около хиляда лева.


Тримата подсъдими не се признават за виновни. Единият от тях, Емил Фердев твърди, че не познава жертвите и другите двама обвиняеми. Фердев обяснява, че работи като шофьор – вози гурбетчии, а от чужбина вкарва техника и автомобили втора употреба. Според прокуратурата обаче той често се е представял за полицай или адвокат.


Парите от жертвите прибирал Филип Стойчев, а ролята на Ивайло Гулев била да ги снабдява със SIM-карти.


Обвинението е за измама в особено големи размери и особено тежък случай по 211 от Наказателния кодекс, каза прокурорът Анелия Трифонова.


Днес (20 септември) делото бе отложено за началото на ноември. Очаква се дотогава към процеса да се присъединят още жертви на измамниците.


Репортер: Благой Бекриев