Разговор по темата кои са по-добри за ръководен пост – мъжете или жените

„Жената е командвала даже и през патриархата, но по-добър шеф е този, който си върши по-добре работата. Какъв му е полът дълбоко не ме занимава”. Това коментира в „Здравей, България” режисьорът Андрей Слабаков по темата кои са по-добри за ръководен пост – мъжете или жените.

 

Заместник-председателят на Евопейската комисия Вивиан Рединг настоява с директива големите компании да бъдат задължени да назначават на 40% от ръководните постове жени.

 

„По-дискриминативен закон от този не мога да измисля. Това работи до таква степен против жените, че би трябвало да се заведе дело срещу тази жена (бел.ред. Вивиан Рединг). Ако започнеш да делиш хората на полов принцип, на етнически, това не е нормално”, допълни Слабаков.

 

Според социолога Мира Радева е напълно възможно след години жените толкова да доминират в управлението, че мъжете да са под 40%.  Жените много по-добре от мъжете разбират от човешки отношения, но за да оцелява, жената трябва да възпитава мъжки качества у себе си, обобщи Радева.

 

Тя твърди, че ниското представителство на жени в парламента води до вземане на неправилни решения. Двата пола трябва да вървят ръка за ръка, либерално отсече Радева.

 

Няма как да вървят ръка за ръка, защото даже, когато е имало патриархат, жената пак е командвала, опонира Слабаков.