Идеята е на председателят на парламентарната комисия по регионална политика Любен Татарски

Депутати предлагат амнистия за всички незаконни сгради, построени до 2003-та година и отговарящи на строителните изисквания. Идеята е на председателят на парламентарната комисия по регионална политика Любен Татарски.

Защо обаче се стига до поредната амнистия за незаконни строежи и как ще се прави разграничение кои имоти да бъдат узаконени и кои не?

В началото на мандата управляващите обещаха, че ще сложат точка на незаконното строителство. Направени бяха и конкретни стъпки в тази посока. Стигна се дори до събаряне на имоти. Сега обаче депутатите ще обсъдят възможността за поредна амнистия. Така обещанието остава спазено на половина, признава Любен Татарски и допълва:

Това не е радикалното решение. Радикалното решение наистина е всичко, което е незаконно към момента да се прецени и съответно или да се узакони, или да се събори.”

Амнистията ще важи и за строежи в градовете, и за вили. Важно изискване е земята под имота да е собствена

„Тези, които са построили постройки и не са направили така, че те да бъдат узаконени, сега могат да го направят, но да не отиваме на тезата, че го правим за някого. Ние в момента решаваме какво да правим с тези наистина хиляди незаконни постройки, които съгласно действащия закон подлежат на събаряне, но не е честно спрямо хиляди собственици на такива постройки”, обясни още председателят на парламентарната комисия по регионална политика.

Открит остава въпросът какво да кажат онези, чиито вили вече бяха съборени.

Отговорност за това кой имот е строен по правилата и кой не, както и кой да бъде узаконен и кой не, ще носят общините. И макар че от Строителната камара се обявяват категорично против незаконното строителство, подкрепят амнистията.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Нели Тодорова