Тя ще засяга хората, на които не им достигат 24 месеца осигурителен стаж

„В петък с колегата Драго Стойнев (бел.ред. депутат от БСП )ще внесем предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване. Ние сме притеснени от факта, че хората, които наближават пенсионна възраст., нямат работа, тъй като има много висок процент безработица и няма да имат трудов стаж и години. Затова предлагаме, ако не ти достигат 24 месеца преди пенсиониране, да получаваш пенсия с редуциран размер, което го има във всички европейски страни”. Това заяви в „Здравей, България” Емилия Масларова, депутат от  "Коалиция за България" и бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Тройната коалиция.


Във вторник министър-председателят Бойко Борисов заяви, че всеки лев, който се съхрани в хазната, ще отиде за увеличаване на доходите.


„Конкретна яснота ще придобием, когато бъде внесен бюджетът в Народното събрание. Той ще бъде предложен. В момента тече бюджетна процедура. Предстои да бъде внесен в Министерския съвет и там да има договаряния между министерствата”, заяви от своя страна Димитър Главчев, зам.-председател на Парламентарната група на ГЕРБ. Той обаче отказа да назове с колко точно ще бъде увеличението на доходите и кои групи от населението ще обхване.


Главчев обясни, че повишаването на доходите е свързано с повишената събираемост. По думите му от юли 2011-та до юли тази година има ръст на приходите в размер на 10%. Основният приход пък е бил от косвени данъци.


Той припомни, че е направена връзка между касовите апарати и НАП, а преди това такава връзка е направена и на бензиностанциите. Сега предстои да се осъществи връзка между митниците и НАП.