Той е един от малцината руски олигарси, които открито критикуват Кремъл

Руският банкер и медиен магнат Александър Лебедев изрази опасения, че ще му бъдат повдигнати обвинения и ще бъде хвърлен в затвора. Причината според него е, че той е един от малцината руски олигарси, които открито критикуват Кремъл.

На руския олигарх му бяха повдигнати обвинения в хулиганство и побой заради сбиване по време на телевизионна програма. Ако бъде признат за виновен, той може да получи до пет години затвор.

52-годишният собственик на британските вестници "Индипендънт" и "Ивнинг стандарт", чието богатство бе оценено на над 1 млрд. долара от списание Форбс, е един от малцината руски олигарси, които открито критикуват Кремъл. Той обаче отрича да участва в опозиционната политика.

Миналата година срещу него започна разследване за това, че удари строителния предприемач Сергей Полонски, докато двамата участваха в телевизионно токшоу.

Лебедев смята, че разследването срещу него е политическо, тъй като той има дял в руския вестник "Новая газета". Вестникът критикува Кремъл, а четирима негови журналисти бяха убити между 2001 г. и 2009 г.