От ОЛАФ ще проучат в детайли делото

Брюксел размаха пръст на България заради оправдателната присъда по аферата САПАРД. Генералният директор на Европейската служба за борба с измамите Джовани Кеслер обясни, че решението на съда по това дело ще бъде проучено в детайли от ОЛАФ.

 

Кеслер коментира след среща с премиера Бойко Борисов, че не разбира как е възможно при едно и също престъпление, при едни и същи доказателства, в Германия да има осъдителни присъди, а в България - оправдателни.

 

Припомняме ви - в края на миналата седмица Марио Николов и всички подсъдими бяха оневинени от Софийския апелативен съд. Обвинението срещу тях беше за изпиране на 7 милиона и 500 хиляди евро от програмата САПАРД.

 

Генералният директор на ОЛАФ обясни, че службата ще изчака решението и на последната съдебна инстанция у нас, преди да се произнесе.

 

Целта не е да обвиняваме някого. Трябва да разберем как е възможно по едни и същи доказателства едни лица в една държава да са осъдени, а в друга държава да има оправдателни присъди. Трябва да видим дали това е проблем на законодателството, има липси в разследването в едната държава или има проблем с капацитета на съдебната система. Защото това е нечестно. В България и в Германия двама души, ако са извършили едно и също нещо, не може в единият да е оправдан, другият да е осъден”, категоричен е Кеслер.