От другата седмица на техните места ще седнат новоизбраните съдии, прокурори и следователи

Висшия съдебен съвет проведе последното си заседание в стария си състав. От другата седмица на техните места в така нареченото правителство на съда ще седнат новоизбраните съдии, прокурори и следователи.


За довиждане магистратите си благодариха за професионализма и удостоиха със златен почетен знак трима от членове си.
Този състав на Висшия съдебен съвет се прочу в обществото с някои от най-големите скандали в съдебната система.


Почти всяка от петте години работа на настоящия състав на Висшия съдебен съвет беше белязана от различен скандал.


Първата година беше скандалът с избора на членовете в съвета. От парламентарната квота бяха избрани единствено кандидатите на управляващото мнозинство и така във ВСС влязоха 11-те магистрати предложени от БСП, НДСВ и ДПС, а опозицията не получи нито едно място.


2009-та бе годината на най-големия корупционен скандал - аферата „Красьо Черния”. Един от членовете на съвета - Иван Колев, заяви, че е разбрал за черничък мъж с ланци, който урежда магистрати с постове в съдебната система срещу заплащане. Услугата струвала 200 000 лева, разказа Иван Колев.


След избухването на скандала двама от членовете на Висшия съдебен съвет, които бяха посочени за близки до Красьо Черния, подадоха оставките си по морални причини. Освен тях още четирима магистрати се разделиха с постовете си.


2011-та година пък беше белязана от най-големия кадрови скандал. Причината - Висшия съдебен съвет избра Владимира Янева за председател на Софийския градски съд. Името й нашумя след като стана ясно, че е близка семейна приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов. Двама от членовете на съвета подадоха оставките си в знак на протест, а от съюза на съдиите поискаха целият състав на ВСС да се оттегли.


2012 г. ще се запомни с първия в историята протест на съдии, прокурори и адвокати. Магисратите излязоха на улицата, защото Висшия съдебен съвет реши да уволни председателя на съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Тя е един от най-острите критици на работата на Висшия съдебен съвет, води и дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, след като той я обвини, че работи в полза на организираната престъпност.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Надя Ганчева