Според тях американският инвеститор трябва да се проучи много добре

Решението за АЕЦ „Белене” ще бъде икономическо, а не политическо. Това заяви в „Здравей, България” Владимир Уручев, евродепутат и член на ГЕРБ.


„Решението, което бе взето по отношение на АЕЦ „Белене” се базираше на една експертиза за икономическата целесъобразност на проекта. Въз основа на тази икономическа оценка, направена от международна фирма, правителството взе трудно политическо решение да затвори проекта”, допълни от своя страна Надежда Нейнски от „Синята коалиция”.


Във връзка със спрения проект за АЕЦ „Белене”, Уручев заяви, че е „неочаквано американски инвеститори да вземат руска технология, така че трябва много добре да се проучи този инвеститор”. Той каза още, че не знае нищо повече за инвеститора извън онова, което се публикува в пресата и че според него решението за бъдещето на атомната централа ще е изцяло икономическо, а не политическо.


По повод повишаването на доходите на българите, което трябва да стане реално от следващата година, Нейнски заяви, че „основното нещо, кеото може да внесе реална промяна е извършването на реформи в ключовите области, тъй като в Европейския съюз все повече се говори за създаването на повече и по-добре платани работни места. Така че темата с обедняването и преодоляването на икономическата криза в България има своя мащаб и е свързана със забавените реформи в редица сфери”. Тя даде за пример реформата в здравеопазването, което изисква стратегическо мислене и конкретно целеполагане. „Необходими са инвестиции в иновации, които да дадат възможност да бъдат преодолени изоставанията и да се извършат необходимите реформи”, допълни още Нейнски.


От своя страна евродепутатът Владимир Уручев защити позицията на управляващите с думите: „магистралите не се ядат във физическия смисъл на думата, но погледнато от икономическа гледна точка, това е развитие на инфраструктура, която България няма. Без тази инфраструктура е малко относително да говорим за ръст на доходите. Те няма на какво да почиват”.


Надежда Нейнски пък заяви, че това, което ще доведе до приток на свежи инвестиции в страната, извън магистралите, е създаването на условия за развитие на бизнеса. Тя допълни, че повишаването на заплатите и даването на бонуси може да засяга само и единствено най-слабите слоеве на обществото, но подпомагането на бизнеса е онова, което реално ще вдигне доходите на българите.


Нейнски допълни, че се обсъжда въвеждането на единния банков надзор – това е възможност на Европейската централна банка да упражнява наблюдение върху банките на страните-членки на ЕС, което като бройка прави над 6 хиляди банки.

 

Подробности гледайте във видеото.