Те могат да започнат едва след провеждане на референдум за бъдещето на проекта

Новата седмица започна с пореден обрат по плановете за реализиране на проекта АЕЦ "Белене". Още преди преговорите с частния инвеститор на практика да започнат, правителството пак излезе с новина - този път, че разговорите се замразяват.  Причината е, че първо трябва да се проведе референдум за бъдещето на втората ни атомна електроцентрала.

 
Миналия петък, или два дни след като новият кандидат-инвеститор беше представен, станало ясно, че има събрани 540 хиляди подписа за провеждането на допитването до народа. И въпреки че премиерът е убеден, че подписите са купени, референдум ще има. А инвеститорът ще трябва да почака...
 
Управляващите искат дебатът в парламента да започне веднага. Депутатите ще трябва да изберат дата за референдума и да формулират въпроса, на който да отговаряме.
 
„Като се дадат 22 милиарда, кой откъде ще ги вземе? Колко след това ще струва токът? Кой ще прави електропреносната мрежа? Къде ще се носи ядреното гориво? Сиреч, ще обременим хората с много експертни въпроси”, коментира премиерът Борисов. 
 
Сметките на кабинета показват, че провеждането на референдум ще ни струва около 30 млн. лева. Министър-председателят пък пресметна, че ще ни излезе много по-евтино, ако гласуваме по електронен път.
 
Междувременно министър Добрев обяви, че е поискал повече информация за кандидат-инвеститорите от Департамента по енергетика в САЩ. Решението взел след появилата се информация, че един от кандидатите вече е глобяван за опит за измама в Италия.