Руските туроператори повече няма да работят с въпросните обекти

Български хотели ще бъдат включени в "черен списък" на обектите и руските туроператори няма да работят с тях. Рестриктивната мярка била резултат от многобройните проблеми, с които са се сблъскали почиващите у нас руснаци през последните две години. 

 
Информацията потвърдиха за Нова телевизия от Федералната агенция по туризъм на Русия. 
 
В края на миналото лято стотици руски туристи останаха по летищата заради фалит на български туроператор. Тази година отново руски граждани бяха изоставени, този път заради фалирала московска фирма. Според руската Федерална агенция за туризъм  обаче летуващите са били изнудвани от наши хотелиери да заплащат повторно престоя си. 
 
Заради тези проблеми се изготвя „черен списък”, в който влизат 22 наши хотела.
 
Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Комисията за защита на потребителя са имали достатъчно инструменти, за да обезщетят руските туристи, смятат експерти. Така петното върху родния туризъм можело да бъде избегнато.
 
А Русия безспорно е важен пазар за българския туризъм. По данни на Асоциацията на туроператорите само за първите осем месеца на тази година България са посетили половин милион руски граждани.
 
Репортер: Николай Василковски