Марси Рийс заяви, че ще работи по въпроси, важни за правителството и за гражданите

 

Новият посланик на САЩ у нас - Марси Рийс, официално встъпи в длъжност. Наследничката на Джеймс Уорлик на поста даде заявка, че ще работи активно по въпроси, които са важни както за българското правителство, така и за гражданите, а именно съдебната реформа, енергийната диверсификация и борбата с организираната престъпност и корупцията.
 
„Вече имах възможността да се возя на вашето метро, да се насладя на историческите сгради в центъра на София, да се разходя из Женския пазар и на Витоша”, каза Рийс.
 
Преди да поеме длъжността на посланик у нас, тя беше главен помощник-държавен секретар по ядрените въпроси. Ето защо, още на първата им среща с новия посланик, българските журналисти поискаха да узнаят подробности около появилия се американски инвеститор в проекта за АЕЦ „Белене”. 
 
„Когато става дума за такава мащабна инвестиция, много важно е да се направи така наречения "дю дилиджънс", т.е. да се проучи много внимателно компанията, кандидат за инвеститор. Вярвам, че вашето правителство ще направи именно това”, коментира посланикът.
 
Подобно на своя предшественик, Марси Рийс отказа да коментира причините за наложеното ограничение на Румен Петков да посещава страната й.
 
А за финал обеща на българските медии, че ще  подкрепя свободата на словото.
 
Репортер: Яна Николова