Синдикатите настояват още майчинските да се повишат от 240 на 270 лв.

Пенсиите трябва да се увеличат с около 11%, ако се отчита реалното ниво на инфлацията, а не както управляващите предлагат с 9.3 на сто. Позицията е на президента на КНСБ Пламен Димитров. В "Здравей, България" той допълни, че парите за старост трябва да се увеличат още от януари.


Ако се прилага така нареченото швейцарско правило, т.е. ръстът на пенсиите е обвързан с ръста на осигурителния доход - пенсиите трябва да се увеличат с много повече, изчисляват от КНСБ.


„Ако беше прилагано и приложено сега така нареченото швейцарско правило, пенсиите трябваше да бъдат увеличени между 13 и 15% с други думи, това е справедливото правило, което би трябвало да гледаме”, заяви в ефира на Нова Пламен Димитров.


Според него увеличението на парите за отглеждане на дете между една и две години няма да ощети бюджета: „Увеличението на майчинските от 240 на 270 изисква15 млн., на 290 са някъде 20 и няколко милиона, т.е. на годишна база - това са смешни пари на 28-милиардния бюджет”.


„Разбира се, че ще вдигнем пенсиите, а няма да питаме майките. Два милиона и 200 хиляди пенсионери срещу половин милион са майките, които получават детски”, допълни Иван Нейков, бивш социален министър от правителството на Иван Костов.


От сдружението настоящи и бъдещи майки обмислят дали да излязат на протест заради отказа на правителството да вдигне парите за майчинство. Недоволството им е провокирано от крайно тежкото положение, в която са немалко родители в страната.

 

Дарина Димитрова от Хасково отглежда сама петте си деца - четирима синове и пето дете - момиченце, което е приемно. Намира си работа, но за по няколко месеца или почасово. Единственият й сигурен доход е помощта, която получава като приемна майка. Според Дарина държавата трябва да въведе по-гъвкави схеми при детските надбавки: „Те са някаква си социални помощи от 35 лева, заради които всяка година се приготвя тежка бумащина”, поясни още Дарина.


Предложенията на социалното министерство за пенсиите и социалните плащания предстои да се обсъдят със синдикати и работодатели.