Референдумът обаче ще се проведе до 3 месеца, категоричен е енергийният министър Делян Добрев

Референдумът за АЕЦ „Белене” ще се проведе до 3 месеца. За това беше категоричен ресорният министър Делян Добрев. Темата за втора атомна за пореден път разедини опозицията и управляващите. От ГЕРБ твърдят, че много внимателно трябва да се помисли как да бъде зададен въпросът за референдума. А левицата настоява да се запази въпросът, с който успяха да съберат подписите за референдума. Не се разбраха и дали да има гласуване по електронен път.

Референдум за „Белене” с електронно гласуване е невъзможно, категорични са от БСП.

На 1-ви октомври премиерът Бойко Борисов обясни, че за да се пестят пари допитването за съдбата на „Белене” може да стане по електронен път. Ден по-късно и президентът Росен Плевнелиев подкрепи възможността, но изрази съмнение, че електронното гласуване може да бъде въведено в месеците до референдума.

От своя страна обаче, председателят на БСП Сергей Станишев заяви, че от законодателна гледна точка не е възможно да има референдум по електронен път и допълни:

40% от българите нямат Интернет. Какво говорят, това е подигравка.”

От ГЕРБ за сега не дават ясен отговор на въпроса ще има ли електронно гласуване. Според левицата не е изключено управляващите от ГЕРБ да подменят съдържанието на въпроса за референдума.

„Въпросът е формулиран в самата подписка. По закон, парламентът има право да редактира въпроса, но не съдържанието. И това, което чувам, от г-жа Цачева и от другите представители на ГЕРБ, е тотална подмяна на въпроса. Искат да откраднат на хората референдума”, коментира Сергей Станишев.

На свой ред управляващите обясниха, че вместо да питат хората дали искат да се развива атомна енергетика чрез изграждане на ядрена централа на площадката „Белене”, активистите на БСП са събирали подписи за референдума по друг начин.

Питаха хората: „Искате ли евтин ток?” И аз имам от първа ръка информация, че това се е случило, защото бяха питали моя баща. Той е питал къде е графата „не”, разкри министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

От ГЕРБ обясниха, че правилният въпрос трябва да определят юристите в правната комисия на парламента. Но подчертаха, че финансовата част за цената на централата задължително трябва да присъства.

Репортер: Ина Гълъбова