Те настояват учеличението на пенсиите да бъде по-голямо и с еднакъв процент за всички

Предложеното от правителството повишение на пенсии и минимална заплата за следващата година може да изкара хората на улични протести, защото се очаква тежка зима, предупредиха синдикатите.

Те се противопоставиха на плановете на правителството да вдига пенсии според годината на отпускането им и поискаха увеличението да е по-голямо.

Според експертите на КТ „Подкрепа” парите за старост трябва да се повишат с еднакъв процент, а не ръстът им да зависи от годината на отпускането им, както предлагат от социалното министерство.

„Една пенсия, която е отпусната при едни условия през 2009 г., и една пенсия, която е отпусната при същите условия през 2012 г., за в бъдеще ще се различават. За нас това е категорично недопустимо”, подчерта експертът от КТ „Подкрепа” Николай Николов.

От КНСБ също пресметнаха, че ако се приложи така нареченото швейцарско правило – увеличението на пенсиите да е обвързано с ръста на осигурителния доход и инфлация, парите за възрастните ще се увеличат с много повече.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров пенсиите трябва да бъдат увеличени между 13% и 15%.

От КНСБ продължават да настояват повишението на пенсиите да започне още от началото на следващата година, а не чак от април, както планира кабинетът. Двата синдиката се обявиха и срещу замразяването на майчинските.

„Увеличението на майчинските от 240 лв. на 270 лв. са 15 милиона, на 290 лв. са 20 и няколко милиона, т.е. на годишна база - това са смешни пари за 28 милиардния бюджет”, на мнение е Пламен Димитров.

Синдикатите не изключиха варианта да се стигне до социално напрежение през зимата, тъй като основанията за безпокойство са много.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Георги Георгиев