Президентът Росен Плевнелиев им пожела да взимат справедливи решения

От днес (3 октомври) новоизбраните членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) официално встъпиха в длъжност. Това стана в присъствието на президента, но без премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов.


На първото си заседание новото правителство на съдебната власт избра Соня Найденова за свой председател. За нея гласуваха 17 от 25-те членове на съвета. За поста се бориха две дами - Соня Найденова, избрана от квотата на Народното събрание, излъчена от ГЕРБ. Тя бе предложена от председателя на ВАС Георги Колев. Кандидатурата на Юлия Ковачева пък бе издигната от Калин Калпакчиев.


Соня Найденова обяви, че разчита на разумен диалог с медиите. Тя призна, че днешният ден е вълнуващ за всеки от членовете на ВСС.


Преди дни избраните 22-ма магистрати бяха освободени от длъжностите, които заемаха до момента. 11 от тях бяха излъчени от НС, 6-ма са от квотата на съдиите, 4-ма прокурори и 1 следовател.


За първи път членовете от парламентарната и съдебната квота бяха избрани по нова процедура след публично изслушване.
 

„Вие ще взимате важни решения. Пожелавам ви да взимате тези решения не заради Брюксел и в зависимост от партии, а заради справедливостта”, заяви на заседанието президентът Росен Плевнелиев.


Сред ключовите задачи, пред които новият състав на органа ще се изправи, е изборът на нов главен прокурор. Мандатът на Борис Велчев изтича през февруари догодина.


Правосъдният министър Диана Ковачева изрази сигурност, че управляващите няма да оказват натиск върху ВСС.


Повече информация гледайте във видеото.


Репортер Мария Цънцарова