Два летални часа на военните хеликоптер и самолет стрували колкото надбавките за 720 деца

По време на заседанието на парламента в четвъртък от левицата изчислиха, че един летателен час на военния хеликоптер „Кугър” и на самолета „Спартан” излизат колкото парите за детски добавки на 720 деца. Затова от БСП продължават да търсят отговор на въпроса колко летателни часа от времето на Военновъздушните сили (ВВС) са били отделени за превоз на премиера и министри от правителството и колко струват полетите.


Червеният депутат Ангел Найденов определи като крайно незадоволителен писменият отговор, който получи от министъра на отбраната Аню Ангелов.


„Отговорил е, че са извършения общо 114 специални задачи, които той е разделил в три групи”, разкри Найденов.


Полетите, с които са били превозени представителите на властта, са 47. Към тях е насочен интересът на депутатите от левицата. От БСП твърдят, че когато премиерът или министър летят с техника на ВВС, полетът се осъществява от командира на базата или негов заместник, а не от курсанти.


„Представители на властта определят интереса ни като дребнавост. Казват, че разходът за хеликоптера е по-малък от три автомобила от кортежа на НСО - 9810 лв. струва един час летателен на „Кугър”. Аз не зная кои са тези автомобили, които харчат 9000 лв. за един час”, не скри учудването си Найденов.


Според изчисленията на социалистите 15 500 лева е стойността на час полет на транспортния самолет „Спартан” или детските на месец за 440 деца.


„Ето това е да превърнеш ВСС в таксиметрова компания на властта”, иронично отбеляза Найденов.

Тъй като и "Гранична полиция" разполага с хеликоптери, от БСП ще питат дали и техниката на МВР е използвана за превоз на властта.
Социалистите не можаха да отговорят на въпроса колко пъти Сергей Станишев е летял с военната техника по време на своя мандат.


Репортаж на Ина Гълъбова