Синдикатите се притесняват, че това може да намали заплатите при пенсионирането им

Заплатите на кадровите военни ще се увеличат със 7% от януари 2013-та. Това стана ясно след първите експертни разговори между работодатели, синдикалисти и екипа на финансовото министерство по бюджет 2013.


От профсъюзите предупредиха, че очакват това увеличение да бъде последвано от орязване на правата на военните.


Според бизнеса бюджета е трудно изпълним. От синдикатите пък очакват приходите догодина да се окажат много по-малки и в средата на 2013 г. да се стигне до паническо търсене на пари.


Министерството на финансите очаква икономическия растеж от почти 2% догодина да се задвижи основно от вътрешното потребление. Синдикалисти и бизнес са скептични.


Николай Николов от КТ „Подкрепа” прогнозира, че още в средата на годината дупката в бюджета ще се окаже по-голяма. В търсенето на нови приходоизточници идеята за въвеждане на данък върху лихвите по депозитите може да възкръсне отново.


От „Подкрепа” напомниха за неизпълнените обещания за увеличения на вдовишките пенсии и надбавките за старост, както и за други ангажименти като инкриминирането на неплащането на осигуровки.


Иначе уж добрата новина за вдигането на парите на заплатите на военните, съобщена от заместник министъра на финансите Владислав Горанов, не зарадва синдикалистите. Те се притесняват че най-малко ще се стигне до намаляване на размера на заплатите при пенсиониране – в момента военните взимат 20 заплати.


Повече информация по темата гледайте във видеото.