900 военнослужещи се включиха в мащабното учение „Траен мир 2012”

900 военнослужещи от осем поделения се включиха в мащабното учение „Траен мир 2012” на полигона край хасковското село Корен. Бяха демонстрирани умения от многонационалните мироопазващи операции.

 

На война като на война. Полигон от 42 квадратни километра днес е превърнат в едно от опасните полета на Афганистан. Тук е разположена военна база, копие на тези, които често гледаме по телевизията и в които се помещават мироопазващите части в проблемните райони на планетата.

 

На бойното поле базата постоянно става обект на нападения. В случая група разгневени хора протестират пред основния вход. Без да предизвикават нагнетяване на напрежението, спецчастите неутрализират протестиращите и арестуват техния лидер.

 

Междувременно започва строителство на подвижен мост. Важна мисия в помощ и защита на населението, която нашата сухопътна войска изпълнява за около 50 минути.

 

„Ние само преди три месеца се наложи да направим подобен мост в Княжево, където населението го използва”, обясни генерал майор Стефан Василев – командир на Сухопътни войски.

 

Чува се пукотевицата - на терористи, които безмилостно атакуват хуманитарен конвой. Отново доста честа и неприятна част от работата на военните в размирните райони по света.

 

Докато хуманитарният конвой ловко се измъква от обстрела, група терористи атакува базата. Налага се помощ от взвода за бързо реагиране. Нападателите са атакувани от засада. Този тип изненада е наречена „чук и наковалня”, тъй като се пресича пътя за бягство на злодеите.

 

Открит е щабът на терористите. Постройката неслучайно е без покрив, за да наблюдаваме по-добре как опасната групировка вътре бързо попада в плен на обучените бойци.

 

„Това е задача, което изисква наистина пълен синхрон”, подчерта генерал майор Стефан Василев.

 

Време е за тежката артилерия. 40-тонните танкове „Т72” се славят с бързина и маневреност. Изстрелват до седем снаряда в минута и газят във вода до пет метра.

 

Боят отвисоко наблюдават група парашутисти. Минути след скока от самолет „Спартан” те успешно се приземяват на метри от посочената цел.

 

„Сухопътни войски имат способности и възможности, които са по всички оперативни стандарти. Ние правим всичко така, както го правят американците, англичаните, германците и американците”, категориен е командирът на Сухопътните войски.

 

През последната година Българската армия имаше достатъчно поводи да се доказва у нас. Военните оказаха неоценима помощ в районите, пострадали от пожари, наводнения и земетресения.

 

Репортер: Николай Василковски