Според тях предвиденият ръст от 1,9% в бюджета може и да не се осъществи

Икономистите не са сигурни дали заложеният ръст в Брутния вътрешен продукт може да бъде реализиран.


„1.9% е в рамките на напълно възможното за догодина. Може да се окаже малко по-ниско, малко по високо, това обаче няма голямо значение за самия бюджет. Периодът, за който се отнася ще бъде доста динамичен, така че твърде вероятно е този ръст от 1,9% да не се осъществи. И през миналата година наблюдавахме и през миналата година - ръстът който беше заложен беше доста по-висок от това което ще се получи на практика”, твърди Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии.


Бюджетът не предлага радикални промени, но все пак прави впечатление увеличението на средствата в някои сфери.


„Увеличението на доходи през този бюджет което може да се види в този бюджет специално е в сферата на МВР и на Отбраната. И на ДАНС. Тази сфера. Друго важно нещо на което трябва да се обърне внимание, до каква степен политиките застъпени в този бюджет са обърнати към пазара на труда. Тъй като това е областта от която ще зависи увеличаването на вътрешното потребление”, каза от своя страна Калин Маринов от Института за икономическа политика.


Заложените по-големи разходи за съфинансиране на европейски проекти, не застрашава изпълнението на бюджета, подчертават специалистите, тъй като тези плащания могат да се отлагат.


Повече информация по темата гледайте във видеото.


Репортер: Данаил Глишев