Това е предвидено в Закона за данъците върху доходите на физически лица

Изненадващо управляващите решиха, че ще облагат с данък лихвите от депозитите в банки и у нас, и в страни от Евросъюза. За това, което сме спечелили от лихви, ще важи стандартната ставка от 10 процента. Това означава, че за всеки спечелен лев от лихви вече ще плащаме 10 стотинки данък без значение дали сме депозирали в банка 20 лева или 200 хиляди лева.

От БНБ обявиха, че не са били осведомени за намеренията на правителството да въведе данък върху лихвите.

Зад предложението за облагане на доходите от депозити, стои желанието да се увеличи данъчната тежест над спестяванията на най-богатите хора у нас. На практика това няма да се случи, смятат анализаторите. Цялата тежест ще се поеме от хората с по-ниски спестявания, включително и пенсионери, които имат малки депозити.

 

Финансовият министър обясни, че в България има единен данък върху доходите, който е 10 процента, и че със същата ставка ще се облагат и лихвите върху депозитите. Причината, по негови думи е, че тези, които имат много пари в банките, не плащат.

„Необлагането на лихвите от депозитите е едно изключение и това е регресивно, защото по-големи банкови депозити имат по-богатите. Някой, който работи на минимална работна заплата, плаща данък, а някой, който има голям капиталов доход и си го държи в банка, в момента не плаща такъв доход”, поясни Симеон Дянков.

Министърът не се притеснява, че по този начин може да се ощетят хората, които имат по-дребни суми в банка, или че ще се стигне до масово изтегляне на пари от банките, в следствие на което ще се разклати системата

Банковата система има огромен ресурс. Всеки месец той се увеличава с половин милиард лева последните 3 години”, допълни министър Дянков.

Около 120 милиона ще спечели хазната от този нов данък, но според финансовия министър не това била целта на налога, а равнопоставеността. Не става ясно защо не се определя праг, над който да се облагат лихвите, така че да не се взима данък от онези, които имат дребни суми в банки.

„Аз не съм привърженик на прагове. Като сложиш праг, искат и другаде да сложиш праг и стават изключения”, коментира министърът.

При 20 000 лева депозит и средна лихва от 4 процента данъкът ще е 80 лева, изчисли Дянков. Той съобщи, че едва 10% от населението има депозити, надхвърлящи 20 000 лева. Според статистиката огромната част от вложенията са на суми до 1000 лева

Синдикатите се надяват, че когато се обсъждат данъчните закони в Народното събрание парламентаристите ще проявят здрав разум и ще отхвърлят този текст.

Според опозицията идеята не е добра.

„След като парите в приходната част на бюджета ги няма, то те трябва да се съберат отнякъде. И откъде - виждат негово величество данъкоплатеца. Бизнесът не работи и трябва да се бръкне в джоба на хората – това е иситната”, на мнение е Петър Димитров от „Коалиция за България”.

По негови думи в условията на криза това е „нездравословна мярка”, чиито резултат ще бъде намаляване на депозитите в банките

Хасан Адемов от ДПС коментира, че ако депозитите в банките са доходи от труд, то те вече са били обложени.

„И така за един и същ финансов ресурс ще се прилага два пъти данъчно облагане”, допълни депутатът и прогнозира, че ако се стигне до теглене на депозити, банковата система ще бъде поставена пред сериозно изпитание.

Възниква и въпросът защо планираните приходи за догодина остават на нивото обявено преди няколко седмици, когато такъв данък не се предвиждаше. Вероятно още тогава е било взето решение лихвите да се облагат – и просто едва сега управляващите го обявяват.
 

Още по темата - във видеото. Коментарите на специалистите може да видите ТУК.
 

Репортер: Нели Тодорова