Кръвно налягане над 140 на 90 може да повиши двойно риска от сърдечно-съдови инциденти

Всеки четвърти българин над 18 години живее с високо кръвно налягане, отчитат специалисти. Хипертонията продължава да бъде и основната причина за смъртност. Около един милиард души в света страдат от хипертония. В следващото десетилетие обаче се очаква те да се увеличат с 60 на сто.


Оказва се, че дори и минимално увеличение на кръвното налягане над критичните стойности 140 на 90 може да повиши двойно риска от сърдечно-съдови инциденти.


Сред основните фактори за високо кръвно налягане са стресът, високият холестерол, обездвижването.


Проф. Владимир Пилософ от Националната кардиологична болница твърди, че един от факторите също е диабетът.

 

„Оказва се, че сред нашето население има доста диабет тип 2, но доста от хората не знаят, че имат диабет и не се лекуват за това, а самият диабет, съчетан с високо кръвно – това е много лоша комбинация”, допълва проф. Пилософ.


Освен с консумацията на захар, хората трябва да внимават какво количество сол слагат в храната си.


Според проф. Пилософ страната ни е „известна с това, че консумира много сол, повече отколкото й трябва и то не малко, а 2-3 пъти над нормата, отколкото е нужно на нормалния организъм, за да живее. А солта е доказано, че е свързана с повишаване на артериалното налягане, а артериалното налягане е един от най-важните доказани фактори за мозъчно-съдова болест – инсулт и инфаркт на миокарда".


Хипертонията нерядко води и до сърдечна и бъбречна недостатъчност. У нас обаче голяма част от хипертониците отказват да се лекуват, а малко успяват да поддържат кръвно налягане в нормата, отчитат лекарите.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Деница Суруджийска