Решението на правителството е икономически обосновано, каза Менда Стоянова

Въпросът за нов данък върху лихвите на депозитите заслужава сериозен дебат. Така президентът Росен Плевнелиев коментира идеята на финансовия министър Симеон Дянков за допълнително облагане. Според държавния глава предложението се е появило изненадващо.

 

„Как да раздвижим потреблението, когато хората си държат парите в банките и получават едни лихви? Може би това се крие зад икономическата обосновка, знаейки, че потреблението е двигател на растежа - да се търси, да се раздвижва потреблението. Но целият този дебат с факти и цифри, а не с политическо противопоставяне, с логиката на нещата в дълбочина - бих искал да се случи в парламента”, каза Росен Плевнелиев.

 

Решението на правителството за въвеждане на данък върху лихвите по депозитите на гражданите в банките е икономически обосновано. Коментарът е на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

 

Още от аргументите на управляващите за това защо лихвите по депозититие трябва да се облагат, както и коментар от страна на опозицията – във видеото.