Не е ясно ще трябва ли да даваме на държавата 10% от лихвите по разплащателни сметки с дебитна карта

Все още не са ясни ефектите от новия данък върху лихвите по депозити, за който е под въпрос дали ще влезе в сила. А именно - дали ще трябва да даваме на държавата и 10% от лихвите по разплащателни сметки с дебитна карта. Тези, в които българите получават заплатите и пенсиите си. Според икономисти има банкови продукти, които третират сметките ни за месечните доходи като депозитни.

По правило лихвите по тези сметки са ниски - в някои случаи дори под половин процент годишно. Ако обаче в закона за облагане на доходите не се направи ясно разграничение коя лихва се облага и коя не, то тогава и за печалба от няколко лева ще се наложи да се плаща данък.

Според данъчни експерти в закон е трудно да се разпише изискване за облагане на доходи от лихви по влоговете, което да обхване различните банкови продукти, така че да не се окаже че може да се тълкува коя сметка е срочна и коя не.

Поне засега не се предвижда хората да подават данъчни декларации за доходите от лихви. Задължението да удържат 10% и да ги превеждат на данъчните ще имат банките. Предвижда се това да става на тримесечие.

Банкери обаче коментират, че ще е нужно време, за да се доразработи софтуерът, с който работят финансовите ни институции.

Финансовите потоци от банките към данъчните на практика ще са безименни. Приходната агенция ще получава парите, но няма да знае чии са те  заради данъчната тайна. В случай че данъчните се усъмнят дали за дадена личност е платен този налог или не едва, ще имат право да достъп до банковата му сметка, като преди това трябва да се получи и прокурорско разрешение за тази проверка.

Премиерът Бойко Борисов защити новия данък, като по негови сметки онези, които ще пострадат най-много са богатите. Според него никъде по света не се наричат бедни тези, които имат пари в банка. А такъв данък има в цяла Европа, обясни Борисов.

 

Репортер: Нели Тодорова