Напрежението, избухнало в града, беше оценено от историка като жестока провокация

„Това, което се случи в Кърджали, е много жестока провокация”. Така проф. Божидар Димитров оцени напрежението в града, избухнало миналата седмица.

По повод 100-годишнината от освобождението на Кърджали, общинският съвет трябваше да удостои ген. Васил Делов с титлата „почетен гражданин”, но общинарите от ДПС гласуваха „въздържал се”.

Те тръгват на отцепване от България, от българската нация, от българските каузи”, коментира проф. Димитров пред Нова ТВ.

По думите му с вота си общинските съветници са се обявили за небългарски граждани.

„Те заявиха, че Балканската война е отворила „кървава рана, която и до днес не е зараснала”. Заявяват, че Кърджали и районът нямат нищо общо с българската кауза през годините. А по време на Балканската война турското население не се е отделяло от общата българска кауза”, заяви проф. Димитров.

Според историка чрез скандала в Кърджали се цели противопоставяне на българи и турци, като това може да доведе до яростно разделение.

„Това е много жестока провокация, премината е една „червена линия” в мобилизацията на електората”, допълни Димитров.

Той и вицепремиерът Цветан Цветанов са решили да подкрепят подписката в Котел за посмъртно награждаване с орден „Стара планина” на генерал Делов и още няколко офицери и генерали.