Външно министерство иска по възможност да замени смъртното наказание с друго

Първите десет дни на ноември ще имаме яснота по случая със смъртните присъди на двамата български граждани в Малайзия, обвинени в трафик на наркотици. Това заяви в пряка телефонна връзка за предаването „Часът на Милен Цветков” говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева.


Тя обясни, че директорът на отдел „Азия, Австралия, Океания” към МВнР – Ангел Урбезов, е заминал за Малайзия. Целта на посещението там е „по възможност да заменим смъртната присъда, тъй като България е против смъртното наказание като наказателна мярка”.


Чернева посочи, че към 31 август т.г. има 930 души със смъртни присъди в Малайзия. 725 в момента се обжалват, а останалите чакат помилване.


По думите й обаче в страната има много голям обществен дебат за отмяна на смъртното наказание.


„Ние разчитаме на помощта на Европейската делегация на място, тъй като ние нямаме посолство в Малайзия. Европейската делегация поставя този въпрос непрекъснато пред малайзийските власти и те също, нашите европейски колеги, смятат, че не е невъзможно да се стигне до отмяна на смъртното наказание като мярка”, допълни Чернева.


Тя заяви още, че през април догодина в Малайзия ще се проведат избори и вероятно след тях може да се очаква някаква политическа промяна на това законодателство.


Гостите в студиото на „Часът на Милен Цветков” припомниха някои от последните случаи на задържани българи в чужбина. По подобни обвинения през последната година бяха задържани: Гълъбин Боевски в Бразилия, кап.Светлозар Собаджиев в Панама и 21 моряци от кораба „Св. Николай” в Испания.