Зад нея стоят хората на Костов и Кунева, смята лидерът на РЗС

„Атаката срещу съдия Венета Марковска е по елементарната ченгеджийска схема”. Това заяви в предаването „Здравей, България” лидерът на РЗС Яне Янев.

„Подхвърля се анонимка, която определени среди се опитват да официализират”, обясни Янев. По думите му Венета Марковска, която беше избрана за конституционен съдия, е с безупречна професионална биография.

„Проверих в инспектората и по нито едно дело няма дори намек за корупция или професионално несправяне”, заяви Янев. Според него обаче „има разбирателство между Костов и Кунева да се атакува Марковска на всяка цена, за да се злепостави България и да се предизвика нов доклад от Брюксел”.

Според Янев казусът е изключително показателен по отношение „на задкулисните процеси, които текат в българското общество”.

„Тъй като г-н Костов и г-жа Кунева загубиха позиции в съдебната власт, сега зад завесите се опитват да режисират процесите, да раздухват в Брюксел необосновани тези, или да си служат с компромати”, обвини ги Янев.

„Хората на Костов паднаха дотам да искат от Янаки Стоилов от БСП да им е говорител. Това показва, че няма принципна атака, а интереси. Трябва да се разбере кой има тези интереси”, коментира Яне Янев. „Оставам с убеждението, че вицепрезидентът Маргарита Попова се изявява като някакъв задкулисен кадровик за това, което става в съдебната система. Ако има да казва нещо, да излезе и да каже – с това съм съгласна, с това – не”, призова Янев.

Що се отнася до ДПС Янев Янев коментира, че това „отдавна вече не е автентична политическа партия, а корпорация”.

Според него изказването на Ахмед Доган, че трябва да се направи нов прочит на българската история, е провокация.

„Доган трябва да се извини”, смята Янев. „Това е едно от най-неадекватните изказвания”, допълни лидерът на РЗС. Според него с изказването си Ахмед Доган цели провокация, сепариране на райони и капсулиране на общности, което е "опасно в контекста на процесите, които текат на Балканите, особено в Македония".

Според Яне Янев Движението за права и свободи ще вземе не повече от 20 депутатски места в следващия парламент.

За изказването на Мая Манолова, че комисията, оглавявана от Яне Янев, „изпълнява политическа поръчка да се прикрива днешната власт и да се хвърля помия върху предишното управление”, лидерът на РЗС отговори: „Манолова стана несполучлив адвокат на енергийната мафия, сега се чуди как да защити незащитимото”.

Янев заяви, че на Станишев няма да му е удобно да отиде в Брюксел, след като стане ясно за голямата кражба на неговото правителство.

„Става въпрос за източване на стотици милиони”, заяви Янев.

По думите му експертите от комисията се отнасят сериозно към всички сигнали, дори и към тези срещу сегашната власт.

Амбицията на РЗС за следващите избори е да вкара в парламента между 25 и 30 народни представители.

Подредили сме вече листите, всеки си знае задълженията и отговорностите”, заяви Янев.