Проверката щяла да стане „в кратки срокове”

МВР ще направи всичко възможно да установи кой е подал сигнала срещу Венета Марковска, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов в Брюксел, където се срещна с генералния секретар на Европейската народна партия Антонио Лопес Истурис.

Проверката щяла да стане „в кратки срокове”.

Самата Марковска заяви по-рано, че ще поиска прокуратурата да провери информацията, изнесена в сигнала срещу нея. Едва след резултата от проверката Марковска ще положи клетва като конституционен съдия.

Церемонията по встъпването й в длъжност не се е състояла седмица, след като беше избрана за конституционен съдия от квотата на парламента.

В писмото до председателя на Конституционния съд Марковска казва, че се чувства жертва на анонимен донос, „с който се опитаха и продължават да се опитват, да петнят името ми, което съм градила и запазила чисто през целия си 38-годишен професионален стаж”.

„Тези опити излязоха извън предела на нашата държава. По този начин някои хора и политици целят злепоставянето на българската държава, парламент и Конституционен съд заради свои лични цели”, пише Марковска.

Седмица преди тя да бъде избрана за конституционен съдия от квотата на парламента, Янаки Стоилов от БСП докладва постъпил сигнал срещу съдия Марковска. В него се изнася информация за имоти на роднини на Марковска по Черноморието и връзките й с адвокат Румен Еленски, от което произтича конфликт на интереси. Освен това се споменава и за сблъсък на бизнесмена и близък приятел на Марковска - Георги Георгиев.

„Информацията за имотите сме я взели от имотния регистър”, заяви в „Часът на Милен Цветков” Росен Босев, един от журналистите, които за първи път описват съмненията за конфликт на интереси. „В имотния регистър пише, че тя и адвокат Еленски са съсобственици на имоти по Черноморието. В нейната декларация за конфликт на интереси това не е упоменато”, заяви още Росен Босев.

Повече мнения по темата гледайте в предаването „Часът на Милен Цветков” по Nova play