Новосформираният футболен отбор иска да събере пари за спасяването на обсерваторията в Рожен

Очаква се до дни проблемът с финансирането на Националната астрономическа обсерватория - Рожен да бъде решен. Това съобщиха учените от обсерваторията. Припомняме ви, заради недостига на средства съществува реален риск от затварянето на обсерваторията.

Късно вечерта на 11 ноември астрономите получили покана тази сряда, 14 ноември, да участват в заседанието на Министерския съвет.

Има уверение от страна на премиера, че ще бъде решен въпросът. Как ще бъде решен, от къде ще бъдат намерени средства - надявам се в сряда да бъде решен въпросът“, коментира директорът на Института по астрономия към БАН - доц. Таню Бонев.

Междувременно продължава дарителската кампания за спасяването на обсерваторията. До момента са събрани около 2000 лв. Част от тях, според учените, са дарени от деца.

Астрономите от обсерваторията в Рожен имат и резервен план, ако държавата не помогне с пари. Учените са готови да се борят за допълнителни средства на футболния терен.

Те вече имат отбор, кръстили са го "Роженските мечки" и искат да участват в благотворителни мачове за спасението на обсерваторията.

Кои обаче са първите съперници, с които "Мечките" очакват да се срещнат на терена?

„Витоша-Бистрица” е български футболен клуб, основан през 1958 г. Той е известен с това, че сегашният премиер Бойко Борисов е негов капитан и често се появява на терена. Това е информацията, която може да бъде намерена за „Бистришките тигри” в Уикипедия. За футболистите от роженската обсерватория в Уикипедия все още няма информация. Първият факт, който те искат да впишат в спортната си биография, е тъкмо мач срещу „Бистришките тигри”.

„Идеята ни е чрез продаване на футболни права и билети да си допълваме бюджета на обсерваторията” -  това послание на учените е публикувано в интернет. В него астрономите уверяват, че спортът няма да пречи на работата им.

През деня са тренировките, а нощно време ще бъдат и самите наблюдения и нашите изследвания. За нашия първи мач искаме да поканим отбора на „Бистришките тигри” като правата за самия мач и билетите ще останат за обсерваторията”, обяснява астрономът Янко Николов.

Не е ясно дали благотворителната среща ще се състои. На 12 ноември премиерът и футболист на „Витоша-Бистрица” коментира страховете астрономите от фалит.

„Аз до сега всяка година ги слушам, че всяка година затварят обсерваторията. И до сега затворила ли е?”, запита Борисов.

Репортери: Анелия Веселинова
                        Мария Цънцарова