Заради институционално безхаберие момчето, убило майка си по особено жесток начин, ще бъде пуснато на свобода...

„Беше добро момче, беше като всички деца. През 2010 г. на Деня на независимостта на България трима полицаи го арестуват, бият го по главата с пистолети и го задържат за 24 часа. Започна да говори, че докато е бил в ареста са дошли двама от манастира Шаолин, имплантирали са му чипове и са му казали, че майка му и баща му не са му родители, а са изчадия от ада и са дошли да му пият кръвта”, разказа Стоян Стоянов – Сиромаха – баща на шизофреника Роналд Стоянов, който уби майка си, като я наръга 22 пъти с нож.

Бащата обясни, че тогава си мислел, че момчето или е пияно, или това е следствие от тревата, която пушело.

По думите на Стоян Стоянов, през 2011 г. синът му намушква четири момчета с нож. Няколко месеца след това го е нападнал с метална пръчка и отвертка и го държал като заложник.

Започна да се държи неадекватно и ние заключихме, че има психически проблем. Отидохме в прокуратурата, направихме молба и тогава го вкараха веднага в психиатрията”, обясни Стоян Стоянов и допълни, че диагнозата на Роналд е тежка форма на параноидна шизофрения.

По негови думи, след като синът му излязъл от болницата бил добре, но впоследствие спрял да си пие лекарствата и състоянието му отново се влошило.

Дни преди жестокото убийство на жена му в дома им във Велико Търново, Стоян Стоянов предупредил прокуратурата. Оттам обаче отказали да повярват и искали да бъдат намерени четирима свидетели, които да потвърдят състоянието на момчето.

„Това нямаше да се случи, ако властите бяха реагирали”, убеден е бащата на Роналд. Той допълва, че момчето е нападнало без всякаква причина майка си.

По думите на съседката Любка, агресията на момчето е била отключена след полицейския побой над него.

В момента Роналд не е на свобода, тъй като прокурорът му е в отпуск. Той обаче ще се върне утре, 26 ноември, и шизофреникът трябва да се върне да живее при баща си Стоян Стоянов.