Проблемът е, че в парламента никой не носи отговорност, допълни още бившият образователен министър

„Свикнали сме от години да има задкулисни пазарлъци, но този път хората реагираха”. Така Даниел Вълчев от Движение „България за гражданите” коментира скандала, избухнал след избора на Венета Марковска за конституционен съдия.  

„Коалицията Венета Марковска не е ясно на кого е. В нея са целият ГЕРБ, цялото ДПС и някакви хора с неясна политическа принадлежност”, коментира бившият образователен министър.

Според Вълчев ходът на президента да прекъсне полагането на клетва на Венета Марковска трябва „да бъде подкрепен от морална гледна точка”.

„Много правителства наред се опитват да сложат хора в съдебната система, които са послушни, но и хора циници. А когато едни човек е циник в живота, той става циник и към тези, които са го назначили. Това не е проблем само на ГЕРБ”, смята Даниел Вълчев.

Според Вълчев проблемът е, че в Народното събрание никой не носи отговорност.

„Една от най-важните фигури в съдебната система е главният прокурор. Ако се запази в сегашната Конституция участието на Народното събрание в избора на Висш съдебен съвет, съдебната система никога няма да бъде нормализирана”, смята Вълчев.

По думите му трябва да има преосмисляне на начина на формиране на съдебната система в България.