Петър Балбузанов от Русе протестира всеки четвъртък от тринадесет месеца насам

Най-дълго протестиращият човек в България е 75-годишният Петър Балбузанов от Русе. Вече година и един месец всеки четвъртък неуморно бившият учител по история излиза с плакат в центъра на града и настоява за по-висока пенсия, работа за всички и се обявява против мизерията.


„Обстановката в България ме мотивира. Тази наглост и тази бруталност аз не мога да я понасям повече. Ето - извадил съм си Бюджет 2013-та. За президентството предвиждат 2 милиона повече, за Министерския съвет - 5 милиона повече, за пенсионерите не стигат парите. Докато те продължават с тази бруталност и двуличие, аз няма да престана да протестирам”, казва възмутено Петър Балбузанов.


Протестът, започнал като самотна акция от бившия учител по история Петър Балбузанов, вече се разраства. Първите няколко пъти бе сам с плакатите си, днес вече към него се присъединяват съмишленици, макар и малко.


И Петър се пита: „Как могат тези пенсионери да бъдат с толкова къса памет и да се парализира всяко чувство за самосъхранение, да не излязат те да подкрепят една справедлива кауза”.


Протестът на Балбузанов е с периодичност – провежда се всеки четвъртък от 11 до 12 часа. Докато Балбузанов и останалите протестиращи стоят с плакат в ръце, възрастна жена приканва русенци да се включат в подписка. Отличникът в протестите е категоричен, че предпочита времето на социализма.


75-годишният учител отправи и своето предколедно пожелание към всички пенсионери в България: „Да са здрави, бодри и повече да вярват”.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Олга Василева