Нужна е информация за тези деца, твърди Владислава Цолова от „Стъпка на невидимите деца в България"

„Родителите на деца с аутизъм претърпяха еволюция в последните години, тъй като допреди няколко години ние се смеехме да кажем на никой в обществото, че детето ни е аутист. Понеже нямаше да го разберат. А неизвестното плаши. Хората си пазеха децата от нашите, ако кажехме истината".


Това заяви в студиото на „Здравей, България” Владислава Цолова от Фондация „Стъпка на невидимите деца в България”.


Тя разказа, че когато е записвала детето си в първи клас в масово училище, обяснила на всички, че чедото й е хиперактивно, но трима от родителите преместили децата си в други класове, и дори в други учебни заведения.


„Тогава започна моята лична битка. Разбрах, че обществото трябва да се информира. А хората са добри, просто трябва да натиснеш тяхната емоционална струна в сърцето”, обясни още Цолова.


Репортерът на "Здравей, България" Вероника Димитрова се срещна с 20-годишния Иво Атанасов, който е един от малкото аутисти, успели да се интегрират. Той е винаги усмихнат и любопитен към запознанствата си с нови хора и е студент първа година по право в Нов български университет.


Обяснява избора си на професия така: „Когато завърша право, ще мога да защитавам интересите на аутистите, защото аз съм аутист”.


Иво е типичен пример за това, че и аутистите могат да бъдат пълноценни хора, приемани без никакви задръжки от обществото. Освен това е горд, че говори английски и гръцки свободно, а френски и испански – на основно ниво.


Каква е съдбата на Иво Атанасов и останалите аутисти в България може да разберете във видеото.