Интерактивният пърформанс „Без радио не мога“ дава възможност на минувачи да се превърнат в слушатели и в автори на танц

На всеки един от нас му се е налагало да използва метрото. За някои това се е превърнало дори в рутина. Въпреки това - колко от нас са се вглеждали в метростанциите? Колко са тези, които знаят колко крачки имат от единия до другия край? А колко знаят какво се случва с телата им, докато пътуват в градския транспорт? Възможно ли е на един перон да се създава изкуство?

Вдъхновени от промените, които доведе пускането на първа и втора линия на метрото, артистите от Асоциация „Информбюро” отправят към случайните минувачи на метростанция Вардар едно предизвикателство. Това е радио програмата „Без радио не мога”, която ще се излъчва в рамките на четири дни между 2 и 8 декември.

Възможността, която "Без радио не мога" дава на случайните минувачи, е да приемат временно ролята на разпръснати радиослушатели и да се замислят за несъзнателно наложените правила и норми на поведение по време на междуградското пътуване.

Чрез портативен радиоприемник всеки един от участниците ще приема инструкции, но също така ще съпреживее една необикновена лекция по география на градската среда. От своя страна, артистите от "Информбюро" обещават да предизвикат минувачите към най-неочаквано поведение в публичното пространство. Тяхната цел е радио балетът да се превърне в аудио гид, който всички изпълняват, без да е демонстрация, а по-скоро споделяне на свободните минути в една артистична дисфункционалност.

Радио предаването задава въпроси, свързани с новите градски среди, властващите правила в тях и взаимодействието между хората, попаднали там. Между размислите, изпълняването на инструкции и музиката ще се роди един неповторим колективен танц, който всеки един от участниците ще отнесе със себе си.

Всеки, който иска да съпреживее тази промяна, може да го направи на 6 или 8 декември на метростанция Вардар, не по-късно от 20 часа.


Интерактивният пърформанс "Без радио не мога" се случва като част от Фестивала за изкуство в публично пространство “Западен парк”, организиран от фондация “Credo Bonum” с подкрепата на Столична община. Част от целите на събитието е чрез иновативното изкуство да допринесе за един нов облик на района, изваждайки изкуството от залите и галериите навън – в публичното пространство.

 

Автор: Миалена Халваджийска