Допълнителни автобуси ще има по тези направления, за които има пътници, казаха превозвачите

Цените на билетите за влак и автобус няма да се увеличават за Коледа и Нова година. Това съобщиха за NovaNews.bg от  Българските държавни железници (БДЖ) и от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България (НСАПБ).

 

От сдружението дори уточниха, че някои превозвачи свалят цените. „Увеличение в цената трябва да има, направихме го преди два месеца, но то е недостатъчно”, каза Симеон Милушев, главен секретар на сдружението на автобусните превозвачи. По думите му причината е, че пътниците са избягали в БДЖ.

 

От железниците пък казаха, че очакват 10 процента ръст на пътниците за коледните и новогодишните празници и затова ще има увеличение на вагоните. Все още обаче не се знае с колко, тъй като сега се правят разчети. Обичайно повече вагони се прикачват за най-натоварените дестинации Пловдив, Варна Бургас и Русе.

 

Не толкова оптимистични са очакванията на превозвачите. По думите на Милушев допълнителни автобуси ще има по тези направления, за които има пътници. „По някои маршрути тръгваме без нито един пътник. Проблемът е пътникопотокът, а не цената на билетите”, каза той.

 

Превозвачите препоръчват да си купуваме билет един ден по-рано, а не в последния момент, за да може да реагират и да осигурят допълнителни автобуси. Другият проблем е, че всяка година хората празнуват на различни места и те не могат да знаят какви ще са техните предпочитания за тази година.

 

Другата причина, поради която пътниците намаляват е, че част от тях се пренасочват към случайния превоз, където цената не е фиксирана и може да се договаря.

 

„Няма да има увеличение на цената на билетите и през следващата година”, увери Милушев. Той допълни, че дори се очакват съкращения и фалити в бранша. Причината е, че Комисията по транспорт иска 100 процента от автобусите да са оборудвани с касови апарати до края на годината, а едва пет фирми са оторизирани за тази дейност. „Това изискване ще засегне малките фирми”, допълни той.

 

Автор: Виолета Иванова