Тя няма ток и вода и не може да запали дори печката си на дърва, тъй като няма пари да отпуши комина си

Зрители на „Здравей, България” от ломското село Станево потърсиха екипа на предаването, за да разкажат историята на тяхна съседка, застрашена да умре от глад и студ. Жената няма ток и вода, живее с 40 лева на месец. Не може да запали дори печката си на дърва, тъй като няма пари да отпуши затиснатия със сажди комин на къщата.

Само преди пет години животът на Янка бил напълно нормален - ходела на работа в местната библиотека, имала си приятел и живеела добре, макар и скромно. Тогава съдбата й обърнала гръб и тя прекарала инсулт и получила психични проблеми. Съседите й разказват, че докато се възстановявала в болницата се отнасяли лошо с нея и там нервите й не издържали. Преди година последвал и още един тежък удар за нея - загубила двамата си родители.

„За 20 дни по един лев са 20 хляба и още 10-20 лева за продукти - фиде, макарони, крем, вафли и затова ми стигат, за друго нищо. Телефонът е прекъснат, за вода - имам сметка да плащам, мисля да оставя този месец от социалните, да си платя поне половината сметка за вода и тока”, споделя Янка.

С настъпването на зимата и минусовите температури животът на Янка става още по-труден. В неработещия хладилник на жената има само няколко празни купи и два-три пакета с помощи от БЧК. В стаята, в която живее, е почти толкова студено, колкото навън в снега, тъй като печката на дърва е неизползваема заради запушения комин.

Янка има право на инвалидна и наследствена пенсия, но за да може да ги получи, трябва да си плати здравните осигуровки и да мине на ТЕЛК, но и затова няма пари. Съседите й са единствените хора, които й помагат, за да може да преживее. Храна, дрехи, дърва – кой с каквото може.

Междувременно кметският наместник на село Станево - Недка Николова, започнала да подготвя документите на Янка за временно настаняване в социален дом, където да може да преживее зимата.

 

Повече гледайте във видеото.


Репортер: Биляна Борисова