Жената оставила двете си деца в дома, поради липса на средства

Всяка година у нас се изоставят по 2000 деца, половината от тях още в родилния дом. Те веднага се настаняват в дом, където са лишени от индивидуална грижа, каквато може да даде семейството.


Има начин обаче тези деца да попадат в институция и да получат внимание и любов. Такъв е случая на Гошко и Ирина. Момченцето е на 3 годинки, а сестричката му – на 8 месеца. Те са настанени в семейната къща „За нашите деца” в София, която приютява изоставени бебета, но по изричната молба на тяхната майка.


„Те дойдоха от столичен отдел „Закрила на детето” по заявка на майката. Жената е била в жилище под наем, което се налага да напусне поради липса на средства. Това я принуждава да потърси помощта на отдел „Закрила на детето” за временно подслоняване поне на децата, докато си намери друго жилище”, обяснява директорът на семейната къща Аксиния Геогриева.


Аксиния си спомня, че когато децата са били доведени в дома, те са били недохраненни. Сега за братчето и сестричката се грижат трима души, а майка им често ги посещава.


„Винаги, когато предстои нейното посещение, са в очакване, особено големия. Той винаги, когато звънне звънеца, казва: „Мама дойде”. Тя също е много спокойна, защото знае, че ние се грижим добре за тях”, допълва Георгиева.


Не така обаче стоят нещата с останалите три деца в дома. Тях никой не ги търси. Едно от бебетата е било изведено от семейството му заради лоши битови условия.


В момента социалните работници търсят семейна двойка, която да се грижи за децата в къщата. Бебетата ще останат там 6 месеца. След това ще бъдат осиновени, настанени в приемно семейство или ще се върнат при родителите си като Гошко и Ирина.


След вчерашното издание на „Събуди се”, когато излъчихме репортаж за майка на три деца, която среща трудности в намирането на храна, екипът на предаването получава писма от наши зрители, които искат да й помогнат. От Българската хранителна банка вече се ангажираха да доставят храна на семейството през следващата година.


Екипът на предаването благодари за отзивчивостта на хората, които са предложили помощта си за майката.


Повече по темата може да гледате във видеото.