Детето е проходило преди година, заради липса на хормона на растежа

Три годишният Ники от Сливен, страда от рядката болест, при която организмът не произвежда в достатъчна степен хормона на растежа. За лечението му са необходими повече от 500 лева всеки месец. Семейството му не може да се справи само и затова търси помощ. Всеки от нас може да им подаде ръка като се включи в кампанията „Българската Коледа“.

 

Съвсем скоро Ники ще стане на 3. Заради заболяването си е проходил едва преди година. Обича да танцува и като всички останали момчета се увлича от строителство и коли. Ники е по-нисък от нормата за годините му. Заради това всичко около него е пригодено така че да му е достъпно.

 

„Може да върви, да бяга до някаква степен, може да си взема нещата, които са по-ниско. Но за сметка на това пък за много други неща е ограничен“, каза майката на Ники, Даниела Иванова.

 

Лекарите откриват симптоми на заболяването още при раждането на детето. Заради заниженото производство на хормона на растежа той е с малки крайници, а краката му са неустойчиви. Това е причината все още да не може да слиза по стълби. Ники страда и от неврологично заболяване, което е наложило тежка операция.

 

„Той е с клапа на главата, трябва да го пазим много от удари, да не пада. А в същото време заради малките крайници, това предизвиква падания, уточни още майката“

 

Опасността от нараняване е причина за Ники да се грижат бабите му, а не да ходи на детска градина. Според лекарите, ако редовно приема липсващия хормон има надежда състоянието му значително да се подобри.

 

„С прилагането на този растежен хормон ще можем да удължим поне с 15 см., така е по статистика, ръста на детето. Особено в първите 1-2 години на прилагането настъпва това израстване“, коментира д-р Мариана Кирилова.

 

За периода на лечение са необходими около 12 хиляди лева. Въпреки че и двамата родители работят, средствата не стигат. И сега те заедно с малкия Ники очакват помощ от „Българската Коледа“.

 

„Никак не е лесно човек да иска пари от някой. Но истината е, че когато се отнася за живота на детето, за здравето на детето, човек търси всякаква възможност. Все повече се убеждавам, че има добри хора“, сподели майката на Ники.

 

Репортер: Веселин Илиев