Дано Брюксел изкаже мислите си за вота за главен прокурор на пресконференция, а не в следващия доклад за България

След продължителна подготовка, многобройни предупреждения от Брюксел и още повече спекулации за името на избраника, Висшият съдебен съвет най-сетне гласува за главен прокурор на Републиката. Името на наследника на Борис Велчев беше обявено след 10-часово изслушване на тримата кандидати. В крайна сметка поста зае спряганият за него от самото начало на процедурата – председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров.

 
Въпреки заявката на ЕК, че ще наблюдава под лупа ключовия избор и начина на провеждането му, ВСС все пак не промени правилата. Реши вотът да бъде таен и електронен.
 
Ако съдим по резултатите, Цацаров явно е бил най-убедителен при изслушването и е впечатлил дори някои от вносителите на другите две кандидатури – тази на заместник-главния прокурор Галина Тонева и на административния ръководител на Апелативна специализирана прокуратура Борислав Сарафов. Дали „отмъкването на гласове” от страна на Цацаров ще се понрави на чиновниците от Брюксел, предстои да разберем. Остава да се надяваме, че мненията си те ще изкажат само на някоя пресконференция, а няма да ги запишат в следващия мониторингов доклад за страната ни. 
 
А в самия вот всъщност участва само победителят. Той беше първият, заявил желание да заеме поста. Именно по тази причина стана и първият, за когото правителството на съдебната власт гласува. После стана ясно, че Цацаров е събрал 18 от общо 24 гласа. Това обезсмисли вота задругите две кандидатури. И всичко това – според правилата, които независимата съдебна власт сама определи…
 
Иначе напоителните изказвания на кандидатите би трябвало да са удовлетворили наблюдаващите от столицата на ЕС. Дискусиите продължиха повече от 10 часа, всеки член на ВСС получи възможност да зададе въпросите си към номинираните, макар това да превърна изслушването в упражнение по риторика. Въпреки неколкократното напомняне от страна на правосъдния министър към колегите й от ВСС да не агитират и да не разкриват предпочитанията си към даден кандидат публично, неведнъж се чу репликата: „Той/тя е най-подходящ да заеме поста”. И, ако Ковачева приемаше подобни изказвания с лека усмивка, не е ясно дали и на хората от Брюксел това им се е сторило забавно.
 
Остава загадка и дали са се подсмихвали на многобройните слухове за добрите отношения на Цацаров с високопоставени фигури от изпълнителната власт. И за тяхната нескрита симпатия към магистрата… И за оповестените по време на изслушването от Борислав Сарафов „тънкости на магистратската професия” като пушенето на цигари и обсъждането на сериали (това било част от дейността на някои прокурори, твърди той)… И за обобщението на вота, което направи един протестиращ с домати срещу системата гражданин: „Няколко цървула избраха друг цървул за главен прокурор”… 
 
Автор: Маргарита Стоянчева