Атанас Генчев все още помни тежката катастрофа край Бяла, в която загиват 19 души

В празничната седмица екипът на „Здравей, България” всеки ден Ви среща с един добър българин. На връх Коледа ще ви припомним лицето и историята на мъж, спасил 11 човешки живота.


7 декември 2006-та година ще остане в историята на България. На тази дата край Бяла загиват 19 души след като пътнически автобус е ударен от камион. В следствие на удара автобуса пада от моста.


Трагедията все още присъства в кошмарите на този човек. Някои от вас може би го помнят, други не. Атанас Генчев - един обикновен човек, свидетел на жестоката катастрофа, който само за няколко часа стана герой. Атанас успява да спаси 11 човека.


6 години по-късно един от носителите на титлата „Достоен българин” разказва, че все още живее с този спомен, но не съжалява че е помогнал.


„Всичко това стана пред очите ми. Аз съм от 75-та година на волана. Много работи съм видял, но аз не мога да оставя хората, да не проверя какво е станало с тия хора, които паднаха долу. Аз и Ивелин слязохме двамата, как сме слезли не мога да си спомня в момента, на два квадратни метра бяха събрани всичките живи, умрели. Аз отидох да угася автобуса. Достраша ме да на гръмне да ги изгори, угасих автобуса, започнах да разхвърлям хората. Който даваше признак на живот го издърпахме на една страна”, спомня си Атанас Генчев.


Атанас и другият мъж са единствените хора, които са се притекли на помощ.


Един от съвременните герои не приема постъпката си като геройска. За него да спасиш живот е просто нещо човешко. И въпреки кошмарите, които го преследват вече 6 години, Атанас е категоричен – ще помогне пак, без да се замисли.


Повече по темата може да гледате във видоето.


Репортер: Михаела Карабельова