Творбата на Мария е избрана сред почти 5400 картини на тема „Какво означава мирът в Европа за теб?”

12-годишно момиче от Русе спечели бронзов медал сред почти 5 400 творби в конкурс, организиран от Европейския съюз на тема „Какво означава мирът в Европа за теб?”. Любопитното е, че за нашето момиче мирът е свързан с опазването на околната среда. Талантливото дете мечтае планетата да стане по-чиста и по-добро място за живеене.


Въпросът, който беше зададен на младите хора на възраст между 8 и 24 години, създаде истински шедьоври. Сред 1 173 рисунки в първа възрастова група попадна и българска творба – на шестокласничка от Русе Мария Джумалийски.


„В нашето семейство музиката постоянно е част от живота ни. От пет години също свиря на пиано и музиката е част и от моя живот. Рисуването също от малка съм го заобичала, в детската градина съм рисувала, имам два шкафа и една папка с рисунки”, разказва Мария.


Учителят на Мария научил за конкурса случайно, от бюлетин на ЕС. Момичето подготвя рисунката си за по-малко от седмица, тъй като темата за екологията е сред любимите й. Картината изпращат онлайн.


„Един ден случайно влязох в сайта и се зарадвах много, когато видях едни господа, които журираха трите останали рисунки. Едната от тях на наше дете”, хвали се учителят по рисуване на Мария Валентин Георгиев.


Едва в шести клас Мария вече знае едно от важните правила за успех в живота: „С каквото искам да се занимавам, да го правя докрай. Искам или не искам, винаги се появяват невъзможните неща, защото там никой не може да ми каже – нарисувай го така, нарисувай му това, сложи му онова. В случая невъзможните неща са планетата да стане по-чиста и по-добро място за живеене”, обяснява още талантливата русенка.


Децата в училище "Иван Вазов" са благодарни на своя преподавател по рисуване, защото ги насърчава да творят и мечтаят.


Дали обаче Мария ще избере музиката и рисуването в живота си, тепърва времето ще покаже. Но каквото и да избере момичето от Русе, родителите и са категорични, ще я подкрепят в начинанието.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Олга Василева